Houtsoorten

De meest gebruikte houtsoorten door Houtdesign Op Maat

Eikenhout


Kleur

Het kernhout is licht tot donkerbruin, het spinthout is geel-wit van kleur.

Nerf

grove en golvende nerf en een krachtige tekening

Bewerkbaarheid

Eikenhout kan worden gerookt of gebeitst; Het is goed buigbaar en in bochten te zetten na behandeling met warm water; Eikenhout leent zich zeer goed voor een behandeling met was; Door het hoge looistofgehalte in eikenhout, corroderen metalen in contact met eiken snel.

Gezien de duurzaamheid en eigenschappen van eikenhout is het vrijwel overal toepasbaar.

Suarhout


Kleur

Het kernhout is donkerbruin. De randen (schorkanten) licht/geel gekleurd.

Nerf

Lichte nerf en golvende krachtige tekening.

Bewerkbaarheid

Suar wordt ook wel Monkey Pod, East Indian Walnut, Giant Thibet of Rain Tree genoemd. De botanische naam van het houtsoort is Saman Samanea, Inga Saman en Albizia Saman. Er is geen vast groeigebied voor Suar, want overal waar het wordt geïntroduceerd groeit het op een natuurlijke wijze.

Gezien de duurzaamheid en eigenschappen van Suarhout is het vrijwel overal toepasbaar.

Verschil tussen hardhout en zachthout


Het verschil tussen hardhout en zachthout zit hem in de zaden van de boom waarvan het hout afkomstig is en de manier waarop de boomsoort zich voortplant. Hardhout is afkomstig van bedektzadige bomen en planten. Dit betekent dat de zaden van deze bomen worden omgeven of bedekt door een vrucht. Zachthout daarentegen is afkomstig van naaktzadige bomen en planten. De zaden van deze bomen vallen op de grond zonder dat ze worden beschermd door een vrucht

Eigenschappen van hardhout

Hardhout (ook wel loofhout genoemd) is hout dat afkomstig is van loofbomen als de beuk, esdoorn en de eik. Het zijn bedektzadige bomen die hun blad verliezen tijdens de herfst. Over het algemeen groeien loofbomen vrij langzaam waardoor een compacte houtsoort met een hoge dichtheid ontstaat. Hardhout is duurzaam hout dat wordt gebruikt in bij het maken van o.a. meubilair, boten, constructies en vloeren. Het is vaak duurder dan zachthout en is ook lastiger om te bewerken.

Eigenschappen van zachthout

Zachthout (ook wel 'naaldhout' genoemd) is hout dat afkomstig is van naaldbomen als de spar en de den. Deze naaktzadige bomen behouden hun naalden het hele jaar. Naaldbomen groeien relatief snel waardoor een minder compacte houtsoort ontstaat met een minder hoge dichtheid dan het hout van loofbomen. Zachthout is dan ook relatief goedkoop, maar ook minder duurzaam dan hardhout. Het wordt gebruikt bij het produceren van bijvoorbeeld tuinhuisjes, schuttingen, en deuren. Zachthout is ook geschikt voor het maken van vloeren. Het is eenvoudig te bewerken.